A Budapesti Filharmóniai Társaságot Erkel Ferenc indította útjára 1853-ban. Társaságunk jelen volt tehát a ma ismert klasszikuszenei kultúránk első lépéseinél, és megtiszteltetés számunkra, hogy részesei lehetünk egy ilyen innovatív kulturális programsorozat megvalósításának 167 évvel később, mint amilyen a Zenélő Budapest.

Hazánk kulturális sokszínűsége a számtalan zenei irányzatban is megmutatkozik. Világszínvonalú muzsikusaink a jazztől a népzenén át a klasszikuszenéig minden műfajban képviseltetik magukat, és a Zenélő Budapest a város leggyönyörűbb pontjain tárja elénk ezt a színes kínálatot. A minikoncertek során a műemlékekben rejlő történelem különös színt kap a zene erejével, és így élővé vállnak az évszázados kövek.

Az idei sorozatban a közösségi hangszerek által már nem csak az élmény szemlélője és befogadója lesz a közönség, hanem a zenélés aktív tagjává is vállhat mindenféle előképzettség nélkül. Így válik egyértelművé a kodályi mondat: a zene mindenkié.

Sokszor tapasztaljuk, hogy egy hazánkba látogató külföldi turista sok olyan gyönyörű helyszínre is ellátogat, ahova mi ritkán jutunk el. Jöjjenek velünk, járjuk körbe együtt Budapest legszebb helyszíneit, és tapasztalja meg koncertjeinken a magyar zenészek rendkívüli tehetségét!

Bán Teodóra – ügyvezető, Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ

Tóth László, elnök
Budapesti Filharmóniai Társaság