Kedves Érdeklődő!

Immár ötödik évadát kezdi a Zenélő Budapest, amely a zene varázslatával kelti életre városunk történelmi tereit.

Az évek során a rendezvénysorozat Budapest nyári életének szinte elengedhetetlen részévé vált. A helyszínek között tudhatjuk többek között a margitszigeti Zenélő kutat, a Műcsarnok oszlopcsarnokát, a Szent István Bazilika lépcsőjét, a Várkert Bazárt és a Vajdahunyadvár csodálatos környezetét is. A helyszínekhez illeszkedve saját repertoárok készülnek, melyek tökéletesen idomulnak az adott épületek múltjához, a zeneirodalom legszebb alkotásait felvonultatva.

Tavalyi különleges performanszunk – a nagy sikerre való tekintettel – idén is folytatódik: a festőművész akadémisták és jazz gitárosok közös improvizációja a főváros egyik legszebb pontján, szombatonként, a Budai vár Savoyai teraszán élvezhető. Idén tematikus helyszíneken is várjuk az érdeklődőket: interaktív gyermekkoncertek, fiatal könnyűzenei együttesek, szakrális zene, nosztalgikus dallamok és számos világszínvonalú jazz formáció előadása szerepel kínálatunkban. Külön öröm számunkra, hogy koncertjeinknek immár a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum is helyet ad.

Fellépő művészeink hazánk legrangosabb zenekarainak, együtteseinek tagjai, szólistái, de fontosnak tartjuk azt is, hogy teret adjunk a tehetséges, új generációk számára is.

A Zenélő Budapest programsorozat egyedülálló kezdeményezésnek számít a világon a mai napig. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen értéket tarthatunk életben, évről évre azon munkálkodva, hogy méltóképpen mutathassuk be zenei kultúránkat a főváros gyönyörű épületei között.

Bán Teodóra – ügyvezető, Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ

Götz Nándor – Művészeti Vezető, ötletgazda

Götz Nándor 1994 és 2000 között szólóklarinétosa a kölni Musikfabrik modernzenei együttesnek. Szólista és kamaraművészként fellépett Európa csaknem összes
országában (pld. Opera Garnier Paris, Teatro Alla Scala Milano, Barbican Hall London), valamint az USA-ban (Lincoln Center – New York, Los Angeles). Japánban koncertjei mellett mesterkurzusokat is tart. 1998 és 1999-ben a Klangforum Wien-nel a Salzburgi Ünnepi Játékok vendégművésze. 2000-ben a Hannoveri Világkiállításon Mauricio Kagel: Burlesque – című szaxofonversenyét mutatta be, a szerző vezényletével.

Stúdió és koncertfelvételeket, valamint lemezeket készített a Magyar Rádió, WDR Köln, Maison de Radio France Paris, ZDF Zürich, Radio FIN, Hungaroton, Kairos kiadókkal.

Zeneszerzéssel, hangszereléssel 1992 óta foglalkozik. Antonius kardja-című crossover operája 2005-ben a San Francisco Theater Festival vendége volt.

Zenés akciófestészet koncepcióját a Bartók Konzervatóriumban dolgozta ki. Ennek performanszai a Zenélő Budapest 2018-as évad újdonsága, a Nemzeti Galéria előtti minikoncerteken.